Stell av Saksofon

Generelt

Saxofonen har mange bevegelige deler og er derfor et følsomt instrument for slag, bevegelse og temperaturforandringer. Det må unngås at fuktighet trenger inn i ventilklaffene. Instrumentet er kostbart og krever nøye stell og vedlikehold hvis du og korpset skal ha full glede av det.


Vedlikeholdsutstyr

  1. Innvendig pusseklut med børste i snor
  2. Fleksibel svaber
  3. Utvendig poleringsklut 
  4. Korkfett (cork grease)
  5. Rørbeskytter
  6. Kost
  7. Munnstykkebørste
  8. Klaviaturolje (key oil)

Når du legger fra deg saksofonen skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et saksofonstativ som du setter instrumentet på. Husk at saksofoner er ømfintlige og at vedlikehold er meget kostbart.

Røret/flisa er den mest ømfintlige delen av instrumentet. Husk alltid å sette på holken over flisa når instrumentet ikke er i bruk.

Ikke legg noe i kofferten som kan trykke på instrumentet.

Saksofonen må ikke oppbevares på steder med meget høy temperatur eller temperatur under frysepunktet.

Putene er ømfintlige. Ta aldri på dem. Hvis putene blir ødelagt dekker de ikke, og vi får ikke ordentlig tone. Det er dyrt å skifte puter!

Drikking av brus, spising osv gjør putene klissete. Skyll alltid munnen med vann hvis du skal spille etter å ha spist eller drukket.

Skal du spille i regnvær må du bruke regntrekk.


Etter hver spilling:

Etter at du har spilt på saksofonen skal hver del skal tørkes inni med en egnet klut før instrumentet legges i kassen. Når du setter sammen og deler saksofonen er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig, slik at du ikke klemmer mekanikken.

Munnstykket som er i plast må også tørkes av hygieniske årsaker. Munnstykke må ikke bli skadet rundt hullet eller spissen.

Tørk støv og fett av instrumentet med en tørr bomullsklut.

Hvis putene er fuktige (det kan også ha sammenheng med rått vær), kan du legge sigarettpapir under dem og trykke klaffen ned noen ganger. NB: Ikke dra ut papiret mens du holder klaffen nede!

De aller yngste i korpset trenger hjelp av en voksen til å rengjøre instrumentet.

 

Periodisk

Bruk ein myk saksofonbørste til å børste vekk støv og skitt som har samlet seg rundt mekanikken. Pass på at du ikke kommer borti kork- og filtkapninger eller fjærar. kke bruk vann.

Ca én gang pr måned, eller når klaffene går tregt, smøres klaviaturet inn med spesiell olje. Benytt en spiss fyrstikk eller tannstikker til å påføre oljen. Oljen skal dekke akslingene, skruene og fjærene som sørger for at klaffene beveger seg lett.

Kontrollér regelmessig at ingen skruer har løsnet.

Smør korkene i skjøtene inn med korkfett ofte, slik at instrumentet lett lar seg sette sammen og adskille. Bruk fingrene ved smøring av korka.

Skyll munnstykket i lunkent vann en gang i måneden – dra en munnstykkebørste gjennom 2 -3 ganger – tørk av. (Børste koster ca 30 kr – billig og hygienisk)

Kofferten støvsuges hver måned. Utvendig brukes skokrem eller «vinylfornyer» el. lign. som brukes på bil.