Stell av Klarinett

Generelt

Klarinetten er et ømfintlig instrument som krever nøye stell og vedlikehold. Klarinetten er laget av trevirke (grenadillatre) eller plast.   Reglene for behandling er nesten like for begge materialer.

Vedlikeholdsutstyr (1-4 oppbevares i kofferten, 5-8 i sekken):

  1. Innvendig pusseklut i snor     
  2. Utvendig poleringsklut    
  3. Korkfett (cork grease)   
  4. Rør-etui 
  5. Kost
  6. Munnstykkebørste
  7. Klaviaturolje (key oil)
  8. Innvendig olje (bore oil)

 

Når du legger fra deg klarinetten skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et klarinettstativ som du setter instrumentet på. Husk at klarinetter er ømfintlige og at vedlikehold er meget kostbart.

Røret/flisa er den mest ømfintlige delen av instrumentet. Husk alltid å sette på holken /rørhetta over flisa når instrumentet ikke er i bruk.

Putene er ømfintlige. Ta aldri på dem. Hvis putene blir ødelagt dekker de ikke, og vi får ikke ordentlig tone. Det er dyrt å skifte puter!

Ikke legg noe i kofferten som kan trykke på instrumentet.

Klarinetten må ikke oppbevares på steder med høy temperatur eller temperatur under frysepunktet.

Drikking av brus, spising osv gjør putene klissete. Skyll alltid munnen med vann hvis du skal spille etter å ha spist eller drukket.

Skal du spille i regnvær må du bruke regntrekk.


Etter hver spilling:

Innvendig renhold: Etter at du har spilt på klarinetten skal den tas fra hverandre og hver del skal tørkes inni med en egnet klut før instrumentet legges i kassen. Når du setter sammen og deler klarinetten er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig, slik at du ikke klemmer mekanikken.

Munnstykket som er i plast må også tørkes av hygieniske årsaker. Munnstykke må ikke bli skadet rundt hullet eller spissen.

Kluten bør være 1/2 meter lang og med snor og lodd til gjennomføring i instrumentet. Kosten/kluten må ikke loe.

Utvendig vedlikehold: Etter at det er spilt med klarinetten vil det være fingermerker på den. Da kan det være greit å bruke en myk klut for å få den ren igjen. Men aldri bruk vann.

Hvis putene er fuktige (det kan også ha sammenheng med rått vær), kan du legge sigarettpapir under dem og trykke klaffen ned noen ganger. NB: Ikke dra ut papiret mens du holder klaffen nede!

Om en klarinett blir for våt innvendig, kan trevirket utvides slik at instrumentet sprekker, så daglig stell er viktig.


Periodisk:

For å fjerne skitt innimellom mekanikken (klaffer, fjærer og puter) kan det være greit  bruke vattpiner (Q-tips), men vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene. Ikke bruk vann.

Støv som samler seg under/rundt klaviaturet fjernes med kosten, samtidig som du blåser støvet vekk

Kontrollér regelmessig at ingen skruer har løsnet.

Smør korkene i skjøtene inn med korkfett ofte, slik at instrumentet lett lar seg sette sammen og adskille. Bruk fingrene ved smøring av korka.

Skyll munnstykket i lunkent vann uten såpe, en gang i måneden – dra en munnstykkebørste gjennom 2 -3 ganger – tørk av. (Børste koster ca 30 kr – billig og hygienisk)

Kofferten støvsuges hver måned. Utvendig brukes skokrem eller «vinylfornyer» el. lign. som brukes på bil.

Ca én gang pr semester, eller når klaffene går tregt, smøres klaviaturet inn med spesiell olje. Benytt en spiss fyrstikk eller tannstikker til å påføre oljen. Oljen skal dekke akslingene, skruene og fjærene som sørger for at klaffene beveger seg lett.