Et tilbakeblikk

På 1950 tallet

Nidarvoll Skolemusikkorps ble stiftet den 11.desember 1957, og første formann ”leder” for korpset var Leif Lien (senior). 

Det første året var det 28 medlemmer i korpset. Kontingenten var på kr. 1,50 pr. uke og måtte betales hver øvingskveld.

På 50 tallet var korpset et rent guttekorps med bare messinginstrumenter.

28 januar 1958 fikk korpset et banklån på kr 8 000,- til å kjøpe instrumenter. For disse pengene klarte man å kjøpe hele 18 stykk instrumenter.

Korpset hadde sin offentlige musikalske debut på 17.mai 1958. 

Det å reise på tur sammen, er en viktig del av korpskulturen.

Hvert år siden turen til Løkken verk i 1959, reiser Nidarvoll skolemusikkorps på sommertur, enten til festivaler eller stevner i Norge – eller bare på en tur for oss selv. Det å dra på overnattingsturer er noe musikantene alltid har hatt ønske om.

17 februar 1959  ble det også dannet en mødreklubb. 14 stk. meldte seg til denne. Uten mødreklubbens enormt fantastiske innsatt gjennom mange år kan man lure på om korpset i hele tatt hadde eksistert i dag.  Hva gjorde da mørdreklubben? Jo, blant annet, sydde de alle uniformene selv og ordnet med den første fanen. De laget mat og snaks til korpsøvelsene, arrangerte loddsalg, dugnader. Trim og loppemarknader, julemesser, strikket votter og luer for salg,  og hadde utlodding av julegris. Etterhvert ble det nødvendig å fordele alle oppgavene mødreklubben tok på seg med største glede og iver, til flere. I dag er det bestående av miljø komite, uniformskomite og tiltakskomiteen.

17 februar 1959, ble det vedtatt at korpset skulle ha plommefarget uniform.  Med gule snorer og knapper, sløyfer og båtluer, og hvit skjorte.

 
På 1960 tallet
År 1960 fikk Jentene lov å bli med i korpset.
 
Samme år fikk også fløytister og klarinettister bli med i korpset.
 
Korpset har spilt fra første spadetak som ble tatt for Tempe kirke – og har siden spilt hver eneste julaften i kirka siden kirken åpnet år 1960.
 
Sommeren 1962 ble den første jubileums-turen gjennomført, reisen gikk til Finland, Tammerfors. Og sommeren 1967 ble 10 års jubileumsturen til Odense i Danmark. Etter dette har det blitt tradisjon å dra på utlandstur hvert 5. år. Nå i år ble det tur til Italia.
 
År 1963 ble det også lov å spille saksofon og trombone i korpset.
 
År 1963 arrangerte korpset selv eget Kretsstevne / korpsfestival på Nidarvoll skole. 15 korps og 600 musikanter deltok på dette stevnet
 
År 1964 ble Nisseorkesteret dannet av musikantene i hovedkorpset.  Høsten 1964 ble det første spilleoppdraget med nisseorkester gjennomført ved julelunsjen for de ansatte på  “nybygde” Siemens. Korpset har siden den gang fått en årlig tradisjon med på spille på Siemens, altså blir årets spilling den 54:de gang.
 
År 1968 fikk korpset sine blå uniformer, slik vi kjenner dem fra i dag.  De ble vist frem på 10 års jubileumskonserten.  Denne gangen deltok Nidarvoll pikekor på jubileet, som første samarbeidprosjekt korpset har hatt.
 
 
På 1970 tallet
Korpset har hatt en lang tradisjon (siden 70 tallet?) med å synge for maten når vi er på turer og seminarer. Da reiser alle seg og synger “Å, du som metter liten fugl”. Etterhvert brukte vi melodien fra refrenget i “Emilsangen” (Hujeda meg sånt barn han var”) når vi sang bordverset -  og den brukes også nå i dag. Det er svært viktig at ingen begynner å spise før matverset er sunget!
 
På jubileumskonserten 1 april 1973, deltok for første gang Nidarvoll ungdomskorps.
 
År 1972 og 1977 arrangerte korpset på ny kretsstevne / korpsfestival. I 1973 var det hele 1600 musikanter som overnattet og hadde matservering på Nidarvoll skole.
 
Søndag 15 mai 1977 ved 20 års jubileumskonserten, fikk korpset sin andre fane. 
 
På 1980 tallet
Høsten 1980 ble støtteforeningen TUBA stiftet. Formålet var å samle tidligere medlemmers foreldre  til hyggelig samvær, og å være en støtte for korpset. Korpset hadde vært stort på 70-80 tallet med mange  aktive foreldre  og flere savnet det gode miljøet de hadde vært en del av i mange år. I TUBA hadde de mange sosiale treff, de dro på  bussturer sammen med full buss (!), de skaffet fine premier og solgte lodd til inntekt for korpset.  I 1987 fikk korpset en tuba i gave i anledning 30 jubileet. (Denne tubaen er fortsatt hos korpset.) TUBA var aktive et stykke utpå 90-tallet. En kuriositet er at nå i dag - etter at mange av de gamle TUBA-mødrene har blitt pensjonister - har de begynt å møtes igjen på Milano på Nardosenteret. (Kanskje TUBA kan gjenoppstå igjen om noen år med dagens foreldre?)
 
Siden 1982 har korpset hatt ansvar for vakthold på Fiskerimessa. De første årene, var det kun Nordfishing-messe –altså vakthold annenhvert år. Men denne dugnaden har altså lang tradisjon og er verdt å ta vare på.
 
Vi har også hatt et eget lite tog ”tøffe-tog” som ble kjørt flere steder i byen og på 17 mai på Nidarvoll skole. Etter hvert på 80-tallet ble det en stor utfordring, å reparere toget, og det ble mer utgifter enn inntekt.
 
Tidlig på 80-tallet husker vi at vi i Nidarvoll spiste mye bananer. Det var en favoritt som pålegg på 17.mai-frokosten og til kveldsmat på seminarer. På 17. mai fikk vi ekstra energi gjennom at vi fikk en banan hver på Kongsgården, før vi marsjerte videre i toget gjennom byen. Banan-korpset var det noen som kalte oss, men vi så også at mange var misunnelige fordi vi fikk noe.
 
Fra 1989-dd : ble John-Arve Viset korpsets hoved dirigent og musikalsk leder.
 
I flere år på 80-90 tallet var det tradisjon for at guttene gikk rundt og sa god natt til alle jentene, når korpset var på overnattingstur. De største guttene tok med seg de yngre. Da skulle det være klem på hvert kinn og kyss. Litt flaut for noen, men spennende for andre.
 
Opprinnelsesåret til “Mafiaen” er litt usikkert.. Men det huskes ihvertfall fra 80 tallet, at mafiaen var aktiv. Den besto da av noen av de eldste guttene. Målet med grupperingen var vel egendefinert.  Det som huskes er at de sto for ulike sprell på turer og ellers.
På korpstur var det alltid de som først valgte sted de ville ligge. Der ble det hengt opp eget banner og andre måtte holde seg unna. Og bakerst i turbussen der hadde mafiaen alltid plass. Det var mafiaen som sto for dåp og sanksjoner hvis noen hadde gjort noe som ikke var greit. Det minnes også tilfeller hvor det har blitt gjort pek mot reiseledere… (vi nevner ikke hva her). På 80 tallet hadde mafiaen en koffert, hvor mange hemmeligheter ble gjemt. Denne ble høytidelig åpnet da flere av korpsmedlemmene fra 80 tallet hadde en liten reunion høsten 2014. Møtereferat ble lest og lister over søteste jenter mm ble lest opp.
I senere år har jentene blitt med i mafiaen - og vi kan vel si at de har blitt “snillere”. Det har også variert hvor tydelig det har vært hvem som er medlemmer i mafiaen…. (eksisterer mafiaen nå?? Hmmm??)   Ellers har det å tøye reglene for når man skulle legge seg,  vært mafiaen og de eldstes greie helt siden starten….
 
På 1990 tallet
Fra midten av 90 tallet fikk korpset også ansvar for vaktholdet på AquaNor – slik at dette ble en årlig stor dugnad for korpset og viktig inntektskilde. Da fiskerimessa ble en fast inntekt, kunne flere av små-dugnadene avsluttes.
 
Siden (90 tallet en gang?)  har det vært tradisjon med vafler i pausen på øvelsene for hovedkorpset. Nå varierer det med vafler og annen mat - men det er alltid god servering.
 
20. mars 1994 hadde korpset  premiere på den aller første musikalske revyen. Rockeringen.  Det var første gang i Nidarvoll skolemusikkorps historie at en vårkonsert er blitt arrangert som en revy. Regi og ledelse av ungdommene selv og i spissen Kine Walbye nå Kvarme.
 
I 1996 ble det på ny fremført en større revy, «Absolutt Filmmusikk».  Denne gangen måtte det holdes hele 4 forestillinger som alle sammen var utsolgt.
 
På 90-tallet begynte korpset også med lek og rytme kurs for de i 2.a trinn på skolen. Kurset var et kort kurs, en sfo dag i uken mellom februar og mai.
 
På 90 –tallet ble det også arrangert flere samarbeidsprosjekt der Nidarvoll skolemusikkorps stor for arrangementet. Vi kan nevne, «Sesam stasjon», musikalen «Kaptein sabeltann», «Walt Disney»
 
År 1995, fikk korpset lov til utplassering av spilleautomater. De ble plassert rundt om på kjøpesenter og bensinstasjoner. Inntektene fra disse automatene ble etterhvert en svært viktig inntektskilde for korpset. I 2007 ble det forbudt med spilleautomater, og korpset måtte finne andre inntektskilder.
 
På 2000 tallet
År 2000 hadde korpset sin første helaftens musikal. Det var musikalen «I  en annen tid».  Etter dette fulgte det flere musikaler. Deriblant «Jeg er ingen kylling», og senest «Grease» i år 2012.
 
År 2008, ble det i samarbeid med Nardo skolekorps, arrangert en helt spesiell aften «Mat og Musikk i Kombinasjon en Kulinarisk Vri».  Her ble det servert både mat og musikk fra fem ulike reisemål. Roar Hildonen fra restauranten “To rom og kjøkken” sto ansvarlig for maten.
 
På 2010 tallet
På 2010 tallet begynte korpset å sette opp konsertene etter ulike tema. Det har blant annet vært «Back to 80-tallet», «Halloween», «Norsk på Norsk»
 
Fra og med år 2013 har nisseorkestret i oppdag å spillejulesanger, arrangere leker og være julenissen på Adresseavisens Juletrefest.
 
9 november 2014 ble det for første gang arrangert en helaftens forestilling i Olavshallen, «Goes Disney» her ble det både teater, sang, musikk, skuespill, dans, scenekamp, og mye mer. Altså en helaftens forestilling med hele repertoaret for hva en forestilling inneholder. Her stilte både barna og foresatte opp på en stor dugnad, med både manus, regi, sceneoppsett, kulisser, kostymer, full lyd og lys. Solist ble hentet fra MGP jr deltaker Thale Kummeneie.
 
Høsten 2014 ble det verdenspremiere på All-Musikk,  Det er vår målsetning med All-musikk at det skal finnes et tilbud i nærmiljøet om en allsidig og lekpreget introduksjon til musikk for de yngste. All-Musikk kan sammenlignes med idrettens all-idrett.
 
Samme år ble Andreas Haven Hansen ansatt som All-Musikk pedagog og Aspirantkorps dirigent.